شرحی بر:
والنّجم و الشّجر یسجدان
احمد شمّاع زاده
وبسایت شیعه نیوز در ذیل تفسیر این آیه آورده است:
«گرچه معنای اصلی نجم همان ستاره است، اما بسیاری از مفسران قرآن با توجه به کنار هم قرار گرفتن "نجم" و "شجر" نجم را به گیاه بدون ساقه (بوته ای) معنا کرده اند».
نظر: اگر درست پژوهش کرده و به این نتیجه رسیده باشید، پس بسیاری از مفسران خیلی بیجا این کار را کرده اند. دلیل بیجایی و ناشایسته بودن کار آنان در پی خواهد امد.
«برخی از مفسران نیز نجم را حمل بر همان معنای اصلی خود کرده و می گویند؛ نجم آن است که در آسمان است (ستاره) و شجر همان درخت است که در زمین است، و شاید هدف از یاد کردن این دو با هم، بیان دورترین چیزها و نزدیک ترین آنها به ما، در طبیعت بوده باشد».
نظر: از کنار هم قراردادن دو چیز دور و نزدیک چه بهره ای نصیب انس وجن (آیه خطابش به جن و انس است.) میشود تا آن را به قرآن کریم و عظیم ربطش دهیم؟!! خداوند مانند ما از اینگونه کارهای بیهوده و ناشایست نمیکند. از سوی دیگر از این برخی و بسیاری میتوان نتیجه گرفت که بسیاری از مفسران بیآنکه در آیات قرآن تدبّر کنند، آن را تفسیر میکنند.
ترجمان وحی، شماره بیست و نهم، مقاله مندرج در صفحه هشتادویک:
والنجم والشجر یسجدان(الرحمن: 6 )
ترجمه: و بوته و درخت چهره سایانند.
مترجمان این واژگان را به طرق مختلف ترجمه کرده اند. برخی مانند آربری و بل این واژگان را به ستارگان و درختان ترجمه کرده اند. اما از آنجا که به اعتقاد برخی مترجمان میان درخت و ستاره رابطه ای وجود ندارد این واژگان را به گیاهان و درختان ترجمه کرده اند.
نقد این بخش از مقاله:
اگر در آیه تدبر نکنیم میان درخت و ستاره رابطه ای وجود ندارد؛ ولی اگر تدبر کنیم، آیا از این بهتر هم میشود رابطه ای وجود داشته باشد؟:
ستاره ای (نجم) همچون خورشید، نماد بزرگترین و کاملترین تکساختی در میان جمادات است که از آغاز تاکنون به چشم انس و جن و بی واسطه وسایلی همچون تلسکوپ آمده و درخت (شجر) نماد بزرگترین و کاملترین نباتات یا گیاهان است.
خداوند میخواهد بگوید بزرگترینهای آفرینش من که به چشم شما میآیند و پیش از آفرینش شما وجود داشتهاند، در برابر من خاضع و خاشع اند. پس شما ای جن و انس که از بزرگترینهای جانداران و با شعورترینشان هستید، نیز شایسته و بایسته است که تکبّر نورزید و در برابر من خاضع و خاشع باشید.
واقعاً این مفسّران، چه زحمتها که نمیکشند تا با پیرایه بستن بر کلام بی پیرایه خداوند، بندگان خدا را منحرف کنند!!
یادآوری:
- ترجمه واژه نجم به معنای ستاره پرارزش را همگان میفهمند و به هیچ روی قابل قیاس با بوته کم ارزش نیست! از سوی دیگر لزومی ندارد تا ذهن خواننده قرآن را از آن منحرف کرده و به چیز دیگری منعطف کنیم. چرا با بیدقتی و اهمال و تدبّر نکردن در آیات قرآن، آیات الهی را از معنا و مفهوم خود تهی کنیم!!
- گفتنی است که سجده ستاره (نجم) و دیگر اجرام آسمانی و آنچه در زمین است همچون گیاهان برای خداوند در آیاتی دیگر و بویژه آیه زیر به روشنی بیان شده که مانند آیه 6 سوره الرّحمن هم از نجم در آن یاد شده و هم از شجر:
أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ یَسْجُدُ لَهُ مَنْ فِیf السَّمَاوَاتِ وَمَنْ فِی الْأَرْضِ وَالشَّمْسُ وَالْقَمَرُ وَالنُّجُومُ وَالْجِبَالُ وَالشَّجَرُ وَالدَّوَابُّ وَکَثِیرٌ مِنَ النَّاسِ ۖ وَکَثِیرٌ حَقَّ عَلَیْهِ الْعَذَابُ ۗ وَمَنْ یُهِنِ اللَّهُ فَمَا لَهُ مِنْ مُکْرِمٍ ۚ إِنَّ اللَّهَ یَفْعَلُ مَا یَشَاءُ (حج: 18)
برای آگاهی بیشتر کسانی که به این مبحث علاقمندند:
A wonderful discovery about plants: https://www.academia.edu/99502467
نگارش: ششم بهمن ماه 1399
ویرایش دوم: آذر 1400
ویرایش سوم: آذر 1402
ویرایش چهارم: دی 1402
احمد شمّاع زاده